Regionalne przysmaki potrafią zadziwić nietuzinkową kompozycją i wrażeniami. Kaszubskie przysmaki w pełni odzwierciedlają charakter tego regionu. Jest więc prosto, ale bardzo smacznie. Do tego łatwe w przyrządzeniu i ze szczyptą opowiadań prosto z księgi legend i baśni. Co więc warto zjeść, będąc w tym regionie?
Zupa brzadowa
Niegdyś przygotowywano ją tylko na wieczerzę wigilijną. Z czasem jednak, na stałe wpisała się do jadłospisu. Zamówisz ją w każdej dobrej kaszubskiej restauracji. Brzad po kaszubsku to nic innego jak suszone owoce. One są więc podstawą tego regionalnego specjału. Do suszu dodaje się również starte ziemniaki, suszone grzyby a także drobne kluseczki. Całości dopełnia łyżka tłustej śmietany. Jest smaczna i niezwykle syta.
Śledź po kaszubsku
Tę potrawę generalnie kupisz w każdym sklepie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściło śledzie po kaszubsku na liście produktów regionalnych i tradycyjnych. To połączenie sosu pomidorowego, natki pietruszki, cebuli i śledzia. Cały sekret przygotowania tkwi w umiejętnym doborze przypraw oraz jakości ryby. A wiadomo, na Kaszubach najlepsze!
Frekase
Pod tą dziwnie brzmiącą nazwą kryje się potrawka z kury. Niegdyś serwowana w formie drugiego dania podczas niedzielnego obiadu. Na talerzu lądowało delikatne mięso z kurczaka po rosole, ryż i sos z dodatkiem rodzynek. To potrawa z rodzaju tak ważnych jak rolady i kluski na Śląsku, czy pieczeń w Małopolsce. Spotkasz ją na stole zarówno podczas wielkich uroczystości rodzinnych, jak i w dni powszednie.
Szmurowana kapusta
Nie da się ukryć, że jest to potrawa wywodząca się od kaszubskich chłopów. Kapusta była jednym z najpopularniejszych warzyw, która nadawała się zarówno do obróbki jak i do zimowania. Szmurowana to nic innego jak ukiszenie kapusty, a następnie jej uduszenie na patelni. Potem dodawano jeszcze wędzonkę. Podawano z kromką razowego chleba. Miało być syto, tanio i smacznie. Danie to nie jest już tak popularne, jednak wciąż znajdziesz je w menu najlepszych restauracji na Kaszubach.